KAKO SMANJITI KOLESTEROL ?
Ovi pozitivni efekti dokazani su, naravno, i kod ljudi. Suzuki i Ohshima su još 1974. godine na Nacionalnom institutu za prehranu u Tokiju obavili pokus sa 3 grupe zdravih mladih žena: nakon samo 7 dana, u 2 grupe koje su jele prethodno sušene shiitake zabilježeno je smanjenje kolesterola za prosječno 7 %, a u grupi koja je jela svježe shiitake smanjenje je iznosilo prosječno 12 %. Kada je isti pokus ponovljen na ljudima starim 60 i više godina, razina kolesterola u krvi nije padala u prva 2 - 3 dana, da bi nakon tjedan dana pad iznosio prosječno 9 %. I što je posebno značajno, povećanje masnoća u prehrani izaziva još veći učinak smanjenja kolesterola: kod grupe ispitanica koja je u prehrani bez gljiva uzimala dnevno dodatnih 60 g maslaca, razina kolesterola za tjedan je dana porasla za 14 %, a kod grupe koja je uz taj maslac uzimala i svježe shiitake, nakon tjedan dana kolesterol pada za 4 % - dakle, ukupno sniženje razine kolesterola kod te je grupe iznosilo cijelih 18 %.
Mori u svojoj klasičnoj knjizi "Mushrooms as health foods" navodi i rezultate jednog opsežnijeg istraživanja, koje je obuhvatilo 420 mladih žena i 40 starijih osoba: nakon 7 dana korištenja shiitake razina kolesterola kod starijih je pala za 7 - 15 %, a kod mladih žena pad je bio 6 - 12 %.
U G. lucidum i još nekim vrstama gljiva izolirane su tvari koje jačaju srce (kardiotonici), ublažavaju aritmiju, smanjuju broj otkucaja srca, smanjuju otpor u perifernim i koronarnim arterijama, poboljšavaju opskrbu mozga krvlju, povećavaju opskrbu srca kisikom bez mijenjanja tlaka, djeluju sedativno i antikonvulzivno, ublažavaju kod srčanih bolesnika simptome kao što su treperenje srca, gubitak daha, bolovi u predjelu srca i edemi. U višetomnome dijelu "Pharmacology and applications od Chinese Materia medica", objavljenome u drugoj polovini 80-tih godina u Singaporeu, Chang i But svjedoče i o kliničkim studijama koje su dokazale da i kod ljudi upotreba ljekovitih gljiva smanjuje esencijalnu i renalnu hipertenziju. Sredinom 90-tih Cheng i sur. dokazali su da ekstrakt G. lucidum smanjuje viskoznost (ljepljivost) krvi kod pacijenata s visokim tlakom i kolesterolom, od kojih su se neki oporavljali nakon moždane kapi. Korejski istraživači Lee i Rhee objavili su malo prije toga rezultate svog istraživanja koje je pokazalo da ekstrakt micelija G. lucidum smanjuje krvni tlak tako da koči aktivnost simpatičkog živčanog sistema.
Pored svega, shiitake snažno sprečava sljepljivanje krvi ili agregaciju krvnih zrnaca, što su prvi dokazali Hokama i Hokama sa Havajskog sveučilišta 1981. godine. Oni su tada ustanovili i to da jedna vrsta Judinog uha (Auricularia polytricha) ima taj antitrombotski efekt čak 8 puta jači nego shiitake. Kasnija su istaživanja registrirala taj efekt i kod A. auricula (a uz to i dodatno sprečavanje zgrušavanja krvi), kod G. lucidum (aktivna tvar je adenozin), micelija gube C. versicolor (uz dodatno vazodilatacijsko djelovanje) i dr.
Što se tiče prevencije ateroskleroze, kojoj se zaista ne poklanja dovoljno pažnje, riziku od ovog temeljnog poremećaja krvnih žila načelno su izloženi svi muškarci bez obzira na godine i sve žene iznad 35 godina starosti. Dodatno i pojačano su tom procesu izloženi, i njime ugroženi, svi koji jedu mnogo masne, prije svega životinjskim mastima bogate hrane, osobe kod kojih je povećana vjerojatnost da su teška ateroskleroza i njome uvjetovane kardiovaskularne bolesti rezultat nasljeđa, pušači, bubrežni bolesnici, oboljeli od šećerne bolesti, bolesnici s visokim tlakom, te nedovoljno tjelesno aktivni.
Upotrebom određenih gljiva moguće je djelotvorno ublažavati kronične bolesti srca i krvnih žila i ubrzavati oporavak od njihovih akutnih komplikacija, zatim kod visokog tlaka (osobito teške i maligne hipertenzije), arterioskleroze, tromboze dubokih vena, plućne embolije, suhe gangrene, koronarne skleroze, srčanog udara, ishemije, moždane kapi, aterosklerozom uzrokovanih bolesti bubrega i oka i sl., kao i hiperlipidemije, žučnih kamenaca, gihta, aterosklerozom i hipertenzijom uzrokovanih smetnji potencije i dr.
Kod nas u Hrvatskoj do sada su zabilježeni pozitivni rezultati korištenja ljekovitih gljiva u smanjivanju razine kolesterola i triglicerida u krvi, s produženim djelovanjem, snižavanju visokoga tlaka uključujući i uravnoteženje oscilirajućega krvnoga tlaka, brzom oporavku nakon teške ozljede glave u prometnoj nesreći, uklanjanju cirkulatornih smetnji u nogama i rukama, kao i doprinos u saniranju teške ishemije i početne gangrene nogu dijabetičara i hipertoničara koji je prethodno preživio i moždani udar, čime je izbjegnuta amputacija obje noge, za koju su liječnici tada smatrali da je jedino rješenje.
Suvremena znanstvena istraživanja potvrdila su određena iskustva narodne medicine, a osobito tradicionalne kineske i japanske medicine, o hipoglikemijskom djelovanju nekih vrsta gljiva: đurđevače (Calocybe georgii), shiitake (L. edodes), modrikače (Lepista nuda), G. lucidum, zec gljive (G. frondosa), vodenaste panjevčice (Psathyrela hidrophylla), i dr. Neke aktivne tvari iz gljiva potiču lučenje inzulina u organizmu, druge smanjuju razinu glukoze u krvi bez povećavanja lučenja inzulina, a za neke je vrste gljiva hipoglikemijsko djelovanje utvrđeno, ali ne i mehanizam toga djelovanja. U Kini i Japanu od davnina je uhodana praksa normalizacije razine šećera u krvi korištenjem pojedinih vrsta gljiva u prehrani (prvenstveno shiitake), o čemu izvještavaju renomirani već spominjani autoriteti za tradicionalnu kinesku i japansku upotrebu ljekovitih gljiva. To se nije smatralo niti se sada tamo smatra nečim egzotičnim i neozbiljnim, nego dijelom uhodane i provjerene medicinske prakse, iza koje stoje i velika iskustva medicinskih stručnjaka i egzaktni eksperimenti na životinjama, i klinička ispitivanja na ljudima. Nasuprot tome, u Europi i Americi nalazi pojedinih stručnjaka i znanstvenika nisu imali iole značajnijega istraživačkog i praktičnog odjeka: karakterističan je u tom pogledu slučaj stručnog izvještaja francuskog liječnika M. Potrona o antidijabetičkim efektima đurđevače, modrikače i vodenaste panjevčice, objavljen davne 1956. godine u pariškom stručnom časopisu "Concours medical".
Osim hipoglikemijskih efekata plodnih tijela i micelija određenih vrsta gljiva, dokazano je da razinu šećera u krvi snižavaju i tvari iz gljiva kao što su ganoderani A i B iz G. lucidum (Hikino i sur.), lentinan iz shiitake, tiosulfonat i dijetna vlakna. Satoh i sur., s Medicinskog fakulteta japanskog sveučilišta Tohoku, utvrdili su da lentinan efikasno koči razvoj o inzulinu ovisnog dijabetesa (tip I) kod miševa. Sharon izvještava da je kod dijabetesa neovisnog o inzulinu (tip II) LEM kod štakora uzrokovao porast lučenja inzulina i smanjivanje razine kolesterola, dok je kod ljudi došlo do normalizacije razine šećera u krvi i razine izlučivanja šećera u urinu. Pokazalo se i da tiosulfonat koči djelovanje faktora koji u organizmu razaraju vitamin B1, a koji regulira metabolizam ugljikohidrata. G. Chihara je ukazao na to da dijetna vlakna iz gljiva, koja se ne mogu probaviti niti apsorbirati, čiste crijeva od štetnih tvari, a istodobno su dobra podloga za enterobakterije, što kombiniranim djelovanjem sprečava nastanak i razvoj dijabetesa, kao i arterioskleroze, hipertenzije i tromboze. Neka su istraživanja pokazala da nastanku i razvoju dijabetesa pridonose i određeni imunološki i virusno uzrokovani poremećaji, na koje tvari iz gljiva koje imaju imunomodulacijske i antiviralne efekte mogu značajno utjecati.
Mori u svojoj klasičnoj knjizi "Mushrooms as health foods" navodi i rezultate jednog opsežnijeg istraživanja, koje je obuhvatilo 420 mladih žena i 40 starijih osoba: nakon 7 dana korištenja shiitake razina kolesterola kod starijih je pala za 7 - 15 %, a kod mladih žena pad je bio 6 - 12 %.
VISOKI KRVNI TLAK ?
Istraživanja su potvrdila i tvrdnje tradicionalne kineske i japanske medicine da shiitake, G. lucidum i još neke vrste gljiva ublažavaju i snižavaju visoki tlak. Kabir je na hipertenzivnim štakorima postigao s pomoću ljekovitih ljiva značajno smanjenje tlaka za samo 14 dana, a ti su efekti klinički provjereni i na ljudima. Jedna pilot studija u Kini krajem 80-tih pokazala je da su se visoki tlak i visoki kolesterol kod srčanih bolesnika značajno popravili u 20-48 % slučajeva, a razina kolesterola je nakon nekoliko mjeseci korištenja ekstrakta gljiva smanjena u 68 % slučajeva. Ispitivanja u 7 kineskih bolnica pokazala su opće poboljšanje kod srčanih bolesti u čak 81,8 % slučajeva.U G. lucidum i još nekim vrstama gljiva izolirane su tvari koje jačaju srce (kardiotonici), ublažavaju aritmiju, smanjuju broj otkucaja srca, smanjuju otpor u perifernim i koronarnim arterijama, poboljšavaju opskrbu mozga krvlju, povećavaju opskrbu srca kisikom bez mijenjanja tlaka, djeluju sedativno i antikonvulzivno, ublažavaju kod srčanih bolesnika simptome kao što su treperenje srca, gubitak daha, bolovi u predjelu srca i edemi. U višetomnome dijelu "Pharmacology and applications od Chinese Materia medica", objavljenome u drugoj polovini 80-tih godina u Singaporeu, Chang i But svjedoče i o kliničkim studijama koje su dokazale da i kod ljudi upotreba ljekovitih gljiva smanjuje esencijalnu i renalnu hipertenziju. Sredinom 90-tih Cheng i sur. dokazali su da ekstrakt G. lucidum smanjuje viskoznost (ljepljivost) krvi kod pacijenata s visokim tlakom i kolesterolom, od kojih su se neki oporavljali nakon moždane kapi. Korejski istraživači Lee i Rhee objavili su malo prije toga rezultate svog istraživanja koje je pokazalo da ekstrakt micelija G. lucidum smanjuje krvni tlak tako da koči aktivnost simpatičkog živčanog sistema.
Pored svega, shiitake snažno sprečava sljepljivanje krvi ili agregaciju krvnih zrnaca, što su prvi dokazali Hokama i Hokama sa Havajskog sveučilišta 1981. godine. Oni su tada ustanovili i to da jedna vrsta Judinog uha (Auricularia polytricha) ima taj antitrombotski efekt čak 8 puta jači nego shiitake. Kasnija su istaživanja registrirala taj efekt i kod A. auricula (a uz to i dodatno sprečavanje zgrušavanja krvi), kod G. lucidum (aktivna tvar je adenozin), micelija gube C. versicolor (uz dodatno vazodilatacijsko djelovanje) i dr.
SPRIJEČITI I LIJEČITI ...
U današnje doba bilo bi, naravno, i neozbiljno i neodgovorno ljekovitim gljivama i proizvodima iz gljiva tretirati akutne komplikacije bolesti srca i krvnih žila, osobito one koje neposredno ugrožavaju život, pa zahtijevaju hitnu medicinsku interveniciju. Upotreba gljiva "ograničena" je na one aspekte za koje službena medicinska rutina Zapada nema (zadovoljavajuća) rješenja: prvo, prevencija bolesti srca i krvnih žila, drugo, ublažavanje i olakšavanje kroničnih kardiovaskularnih bolesti, i treće, ubrzanje oporavka nakon medicinski saniranih urgentnih stanja (npr. srčanog udara ili moždane kapi). Što se tiče prevencije ateroskleroze, kojoj se zaista ne poklanja dovoljno pažnje, riziku od ovog temeljnog poremećaja krvnih žila načelno su izloženi svi muškarci bez obzira na godine i sve žene iznad 35 godina starosti. Dodatno i pojačano su tom procesu izloženi, i njime ugroženi, svi koji jedu mnogo masne, prije svega životinjskim mastima bogate hrane, osobe kod kojih je povećana vjerojatnost da su teška ateroskleroza i njome uvjetovane kardiovaskularne bolesti rezultat nasljeđa, pušači, bubrežni bolesnici, oboljeli od šećerne bolesti, bolesnici s visokim tlakom, te nedovoljno tjelesno aktivni.
Upotrebom određenih gljiva moguće je djelotvorno ublažavati kronične bolesti srca i krvnih žila i ubrzavati oporavak od njihovih akutnih komplikacija, zatim kod visokog tlaka (osobito teške i maligne hipertenzije), arterioskleroze, tromboze dubokih vena, plućne embolije, suhe gangrene, koronarne skleroze, srčanog udara, ishemije, moždane kapi, aterosklerozom uzrokovanih bolesti bubrega i oka i sl., kao i hiperlipidemije, žučnih kamenaca, gihta, aterosklerozom i hipertenzijom uzrokovanih smetnji potencije i dr.
Kod nas u Hrvatskoj do sada su zabilježeni pozitivni rezultati korištenja ljekovitih gljiva u smanjivanju razine kolesterola i triglicerida u krvi, s produženim djelovanjem, snižavanju visokoga tlaka uključujući i uravnoteženje oscilirajućega krvnoga tlaka, brzom oporavku nakon teške ozljede glave u prometnoj nesreći, uklanjanju cirkulatornih smetnji u nogama i rukama, kao i doprinos u saniranju teške ishemije i početne gangrene nogu dijabetičara i hipertoničara koji je prethodno preživio i moždani udar, čime je izbjegnuta amputacija obje noge, za koju su liječnici tada smatrali da je jedino rješenje.
NORMALIZACIJA ŠEĆERA U KRVI...
Neke vrste ljekovitih gljiva također mogu optimalno regulirati razinu šećera u krvi kod već nastale šećerne bolesti (diabetes mellitus), te pomoći općem uspostavljanju zdravog načina života, a time i sprečavanju nastanka i razvoja dijabetesa kod zdravih osoba i osoba s graničnim oblikom šećerne bolesti.Suvremena znanstvena istraživanja potvrdila su određena iskustva narodne medicine, a osobito tradicionalne kineske i japanske medicine, o hipoglikemijskom djelovanju nekih vrsta gljiva: đurđevače (Calocybe georgii), shiitake (L. edodes), modrikače (Lepista nuda), G. lucidum, zec gljive (G. frondosa), vodenaste panjevčice (Psathyrela hidrophylla), i dr. Neke aktivne tvari iz gljiva potiču lučenje inzulina u organizmu, druge smanjuju razinu glukoze u krvi bez povećavanja lučenja inzulina, a za neke je vrste gljiva hipoglikemijsko djelovanje utvrđeno, ali ne i mehanizam toga djelovanja. U Kini i Japanu od davnina je uhodana praksa normalizacije razine šećera u krvi korištenjem pojedinih vrsta gljiva u prehrani (prvenstveno shiitake), o čemu izvještavaju renomirani već spominjani autoriteti za tradicionalnu kinesku i japansku upotrebu ljekovitih gljiva. To se nije smatralo niti se sada tamo smatra nečim egzotičnim i neozbiljnim, nego dijelom uhodane i provjerene medicinske prakse, iza koje stoje i velika iskustva medicinskih stručnjaka i egzaktni eksperimenti na životinjama, i klinička ispitivanja na ljudima. Nasuprot tome, u Europi i Americi nalazi pojedinih stručnjaka i znanstvenika nisu imali iole značajnijega istraživačkog i praktičnog odjeka: karakterističan je u tom pogledu slučaj stručnog izvještaja francuskog liječnika M. Potrona o antidijabetičkim efektima đurđevače, modrikače i vodenaste panjevčice, objavljen davne 1956. godine u pariškom stručnom časopisu "Concours medical".
Osim hipoglikemijskih efekata plodnih tijela i micelija određenih vrsta gljiva, dokazano je da razinu šećera u krvi snižavaju i tvari iz gljiva kao što su ganoderani A i B iz G. lucidum (Hikino i sur.), lentinan iz shiitake, tiosulfonat i dijetna vlakna. Satoh i sur., s Medicinskog fakulteta japanskog sveučilišta Tohoku, utvrdili su da lentinan efikasno koči razvoj o inzulinu ovisnog dijabetesa (tip I) kod miševa. Sharon izvještava da je kod dijabetesa neovisnog o inzulinu (tip II) LEM kod štakora uzrokovao porast lučenja inzulina i smanjivanje razine kolesterola, dok je kod ljudi došlo do normalizacije razine šećera u krvi i razine izlučivanja šećera u urinu. Pokazalo se i da tiosulfonat koči djelovanje faktora koji u organizmu razaraju vitamin B1, a koji regulira metabolizam ugljikohidrata. G. Chihara je ukazao na to da dijetna vlakna iz gljiva, koja se ne mogu probaviti niti apsorbirati, čiste crijeva od štetnih tvari, a istodobno su dobra podloga za enterobakterije, što kombiniranim djelovanjem sprečava nastanak i razvoj dijabetesa, kao i arterioskleroze, hipertenzije i tromboze. Neka su istraživanja pokazala da nastanku i razvoju dijabetesa pridonose i određeni imunološki i virusno uzrokovani poremećaji, na koje tvari iz gljiva koje imaju imunomodulacijske i antiviralne efekte mogu značajno utjecati.
IZBJEĆI KOBNE POSLJEDICE DIJABETESA...
Pored doprinosa normalizaciji razine šećera u krvi, pažljiva upotreba ljekovitih gljiva također može podržati i učiniti efikasnijim i druge opće mjere regulacije dijabetesa: snižavanje razine kolesterola i triglicerida, kao i dodavanje vlakana doprinosi zdravijoj prehrani i smanjivanju tjelesne težine; povećava kondiciju (fizičku snagu i izdržljivost), čime olakšava i čini efikasnijom neophodnu tjelesnu aktivnost dijabetičara; navedenim mehanizmima također se snižava povišeni krvni tlak i pospješuje optok krvi; sve to, a također i dodavanje vitamina B1 i sprečavanje njegova prebrzog razlaganja u organizmu, omogućava lakše izbjegavanje i podnošenje stresa; jača otpornost prema virusnim infekcijama i poboljšava se ukupni imunitet pojedinca. Sve to pomaže sprečavanju i smanjuje vjerojatnost teških i kobnih komplikacija šećerne bolesti, kao što su infarkt, moždani udar, obolijevanje i prestanak rada bubrega, obolijevanje krvnih žila nogu koje može dovesti i do gangrene i nužnosti amputacije, obolijevanje živaca za koje nema djelotvornih lijekova, obolijevanja očiju koja mogu prouzročiti i sljepoću, poremećaj seksualne funkcije i kod muškaraca i kod žena itd.
Ljekovitim gljivama ne može se, naravno, rješavati akutne komplikacije šećerne bolesti, koje zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju. One, međutim, mogu biti od izuzetne pomoći dijabetičarima koji žele kvalitetno unaprijediti regulaciju razine šećera u krvi, osobama s graničnim oblikom šećerne bolesti za sprečavanje ili što dulje odgađanje razvoja bolesti, kao i svima zdravim osobama koje žele smanjiti rizik nastanka šećerne bolesti, osobito ako u obitelji imaju ili su imali dijabetičara.
IZVOR INFORMACIJA : sa Interneta od Dr. sc. Ivan Jakopović koji je ovo pisao u prosincu 1999. godine a sve ostale informacije možete dobiti sa njegove web stranice na ovaj link : www.zdravljeizgljiva.hr Dr. sc. Ivan Jakopović .
OBAVIJEST O OBAVIJESTI.
OdgovoriIzbrišiVeć je vrijeme da se počnemo baviti samim sobom, ime mi je Leonardo Vuković iz Varaždina, ali trenutno živim u Mariboru, Slovenija sa svojim dvjema mladima.
Želim koristiti ovaj medij kako bih savjetovao i ohrabrio sve ovdje. Dobivanje on-line kredita nije tako lako kao što se čini, dobio sam svoj prvi online zajam u 2011 nakon što sam izgubio svoju ženu srećom za mene bio sam u mogućnosti da se sastati s mojim predujam i ja pokriti zajam u odgovarajuće vrijeme. U listopadu 2017. trebalo mi je novac za refinanciranje mog posla, ali sam već izgubio kontakt s tvrtkom koja mi je dala zajam. Pokušao sam pretraživati na mreži, ali umjesto toga sam završio povjerenje bespovratne kreditne tvrtke, već sam izgubio više od
87393HRK prije nego što sam shvatio. I pozivaju sve da budu oprezni i pametni kada traže zajam online znakovi su očiti NE, JA ponoviti DO Nemojte vjerovati tvrtki za zajam pomoću besplatne domene e-pošte kao što je @ gmail.com @ yahoo.com .. @ outlook.com ili @ hotmail.com. svi su lažni. nijedna pravna tvrtka za zajam ne koristi takvu poštu.
U svibnju 2018. dobio sam poštu s postova na blogu i kad sam posegnula za moju kreditnu karticu u roku od 48 sati nakon završetka postupka potvrde. Hvala vam GLOBAL FINANCE ..
ako vam je potreban hitni poslovni zajam ili osobni zajam, možete kontaktirati mog predstavnika zajma, dobru ženu po imenu Sarah Harvey. siguran sam da većina nas ovdje zna, jer je pomogla mnogim osobama iz naše zemlje
,
Email.- sarahharvey@myglobalfinancefund.com
MOLIMO joj se ne obratite ako ne možete vratiti zajam ili namjeravate pobjeći nakon što dobijete zajam
.. Također možete kontaktirati mene za bilo kakvu pomoć putem moje e-mail leonardovukovic015@gmail.com
Hvala vam